Własna Winnica

Dolny Śląsk, powiat WrocławWINNICA TURÓW.

Od 2015 roku zajmujemy się uprawą 2 szczepów: Solaris i Johanniter, na areale ponad 3 arów. Obecnie planujemy dosadzenia szczepów szlachetnych z gatunku Vitis Vinifera (Pinot Noir, Gewurztraminer). Prace na winnicy podejmowane są w zgodzie z naturą, z której czerpiemy także witalność dla naszych sadzonek.

W 2015 roku posadziliśmy pierwsze sadzonki celem sprawdzenia czy winorośl ma na tyle dobre warunki, aby móc zrobić z winogron przyzwoite wina.

ROK ZAŁOŻENIA

W 2015 roku posadziliśmy eksperymentalnie szczepy Solaris i Johanniter. Ten pomysł na zagospodarowanie terenu przed domem i chęć poznania jak poradzą sobie te sadzonki przerodził się szybko w pasję do wina.

REJESTRACJA WINNICY

W 2020 roku zdecydowaliśmy się na zarejestrowanie winnicy i zalegalizowanie produkcji wina.

WINA NA RYNKU

W 2021 roku pojawią się niewielkie ilości wina, które będą ogólnie dostępne w sprzedaży. Tym samym myślimy o rozwoju w kolejnych latach.

Nasze Terroir umożliwia winifikację win dobrze zbudowanych, zwłaszcza białych. Ciężka czarna ziemia jest bardzo wymagająca i wymaga wiele pracy przy uprawie winorośli. W efekcie mamy wina wyraźne smakowo, z dobrym ciałem.

GLEBA

Gleba ciężka, gliniasta, wymagająca w uprawie winorośli. W głębszych pokładach ziemi żwir z dobrym dostępem do wody (brak problemów podczas suszy).

KLIMAT

Klimat umiarkowany z relatywnie dużą zmiennością pogodową. Relatywnie duże różnice temperatur noc i dzień z ciepłą średnią roczna temperaturą. Winnica położona 135 metrów npm.

SZCZEPY

Solaris, Johanniter

219 dni
OKRES WEGETACYJNY
589 mm
SUMA OPADÓW
9 °C
ŚREDNIA TEMPERATURA

Lokalny Ekosystem

Pierwotne nasadzenia to sadzonki hybrydowe. Obecnie bez żadnego ryzyka możliwa jest uprawa Vitis Vinifery.

Nasze winaSolaris i Johanniter

Solaris został zwinifikowany metodą “Sur Lie”. Był na osadzie drożdżowym ponad 4 m-ce. To owocowe, “mocarne” wino.

Johanniter to modny ostatnimi czasy “Pet-Nat” (nazwa od pétillant-naturel). Wino zostało wyprodukowane metodą pradawną (méthode ancestrale), polegającym na tym, że bez dodania drożdży i cukru, przez zakończeniem pierwszej fermentacji, zostaje zabutelkowane w ciśnieniowej butelce. Efektem jest naturalne, subtelnie owocowe wino musujące.